ΚΑΡΥΔΙΕΣ

ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ- ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Η καρυδιά αναφέρεται σαν Αγγλική ή Περσική. Αγγλική ονομάσθηκε επειδή τα καρύδια μεταφέρθηκαν με αγγλικά πλοία, και Περσική επειδή πίστευαν ότι αρχικά βρέθηκε στην Περσία. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους τα καρύδια χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο κατά της τερηδόνας, το δε περικάρπιό τους για τη βαφή μαλλιών.

Σύμφωνα με το μύθο, τη «χρυσή εποχή», όταν οι άνθρωποι ζούσαν πάνω στις βελανιδιές, οι θεοί κατοικούσαν στις καρυδιές. Από κει η καρυδιά πήρε το όνομα Juglans που προέρχεται από τις λέξεις «Jovis glans» – βάλανος του Δία. Το δέντρο αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρονταν με το όνομα «κάρυα» ή «κάρυον».Σήμερα είναι γνωστό με διάφορα ονόματα, όπως γιουνγκλανς η βασιλική (Junglans regia), κάρυα η βασιλική, Αγγλική ή Περσική καρυδιά κ.α. Οι καρποί της έχουν πάρει το όνομα τους, κατά τον Πλούταρχο, από το «κάρος», επειδή όσοι κοιμούνται κάτω από αυτήν, εισπνέουν τη βαριά οσμή που εκπέμπεται και πέφτουν σε βαθύ ύπνο.

Η καρυδιά κατάγεται απ’ την Αρμενία και προ παντός την Περσία, όπου βρίσκεται κυρίως σε άγρια κατάσταση. Στην Ασία απαντά στις περιοχές του Καυκάσου, της Κασπίας θάλασσας, της Βιρμανίας, της Ιαπωνίας, στα Βόρεια των Ινδών και στην Κίνα. Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε από την Περσία.. Οι Ρωμαίοι την μετέφεραν στην Ιταλία και από κει στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Από την Ευρώπη μεταφέρθηκε στην Εύκρατη ζώνη της Ν. Αμερικής και ειδικότερα στη Χιλή. Στην Καλιφόρνια εισάχθηκε από τη Ν. Αμερική ή κατ’ ευθείαν από την Ευρώπη. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τη Ρωμαϊκή εποχή για τα εδώδιμα καρύδια της και στη χώρα μας βρίσκεται σαν αυτοφυές και καλλιεργούμενο δέντρο σε πολλά μέρη και κυρίως στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τον Τυμφρηστό. 

 

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Η καρυδιά ανήκει στο βασίλειο των φυτών (Βασίλειο: Plantae), στα σπερματόφυτα (Άθροισμα: Spermatophyta), αγγειόσπερμα φυτά (Ομάδα: Angiospermae, Υποάθροισμα: Magnoliophytina), είναι δικοτυλήδονο – απέταλο (Κλάση: Magnoliatae, Υποκλάση: Hamamelidae) και ανήκει στην οικογένεια των Καρυωδών (Jugalndaceae), της τάξης Juglandales και στο γένος Juglans. Το γένος αυτό αριθμεί 55 περίπου είδη, καθώς και αρκετές ποικιλίες. Από τις ελληνικές οι πιο διαδεδομένες είναι η «Ανδριώτικη», η «Καρπενισιώτικη», η ποικιλία «Σελιτσάνης», τα «Μυτοκάρυδα», τα «Αγιορείτικα», τα «Γυμνοκάρυδα», κ.α.Από τις ξενικές ποικιλίες οι πιο γνωστές είναι η «Φελτρίνα», το «καρύδι του Σερέντο», η «Παριζιάνικη», η «Φρανκέτ» (Franquette), η «Μαγιέτ» (Mayette), η «Ρίτα» (Rita), η «Proslavski», η «Buccaneer», η Coenen, η Broadview κ.α. 

Υπάρχουν επίσης 2 άλλα εμπορικώς σημαντικά είδη καρυδιάς Juglans hindsii και Juglans nigra που χρησιμοποιούνται σαν υποκείμενα και για παραγωγή ξυλείας.

Άλλα είδη Juglans που υπάρχουν είναι τα εξής:

  1. californica J. sieboldiana
  2. cinerea J. cordiformis
  3. rupestris J. manshurica
  4. major J. boliviensis

Υπάρχουν επίσης πολλές βοτανικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται σαν καλλωπιστικά δένδρα όπως :

  1. regia v. Laciniata, με φύλλα πολυσχιδή
  2. regia v. Heterophylla, με φύλλα πολύμορφα

J regia v. Monophylla, με φύλλα απλά

  1. regia v. Pendula, με κρεμοκλαδή εμφάνιση 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  1. ΔΕΝΔΡΟΥ

 Η καρυδιά είναι από τα μακροβιότερα φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα. Το σπορόφυτό της ζει πάνω από 200 έτη. Λόγω της μακροζωίας της το ύψος της στις περισσότερες ποικιλίες μπορεί να φτάσει τα 25-30 μ. και η κόμη της να καλύψει έκταση 300 τ.μ.